BRL 100 handboek

Het BRL 100 Handboek: Alles Wat Je Moet Weten

BRL 100

Het BRL 100 handboek is een essentieel document voor bedrijven die werken met gefluoreerde broeikasgassen (f-gassen). Het handboek biedt richtlijnen en eisen voor certificering, kwaliteitsmanagement, en milieuwetgeving, met als doel lekkage van f-gassen te voorkomen.

Plan je werkzaamheden Climatools
June 4, 2024
Tijdsbesparing met Climatools
5
min leestijd
Climatools
Auteur:
Climatools

Het BRL 100 handboek is een essentieel document voor bedrijven die werken met gefluoreerde broeikasgassen (f-gassen). Het handboek biedt richtlijnen en eisen voor certificering, kwaliteitsmanagement, en milieuwetgeving, met als doel lekkage van f-gassen te voorkomen. Dit artikel bespreekt de belangrijkste onderdelen van het BRL 100 handboek en waarom het belangrijk is voor jouw bedrijf.

Wat is een BRL 100?

BRL 100 staat voor Beoordelingsrichtlijn 100 en is opgesteld door Rijkswaterstaat. Het document is bedoeld om bedrijven te helpen bij het naleven van de Europese en Nederlandse wetgeving omtrent f-gassen. Deze wetgeving heeft als doel de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken en de impact op het milieu te verminderen.

Belangrijke Onderdelen van het Handboek

Het BRL 100 handboek bestaat uit verschillende belangrijke onderdelen die samen bijdragen aan veilige, kwalitatieve en verantwoorde koelinstallaties. Denk hierbij aan:

 1. Algemene Eisen aan Ondernemingen
  • Bedrijfsactiviteiten: Bedrijven moeten zich bezig houden met installatie, onderhoud, reparatie en buitendienststelling van apparatuur waarin f-gassen zijn toegepast.
  • Gecertificeerd Personeel: Het bedrijf moet beschikken over voldoende gecertificeerd personeel dat voldoet aan de eisen van de BRL 100.
  • Kwaliteitsmanagement: Bedrijven moeten een effectief kwaliteitsmanagementsysteem hebben dat voldoet aan de richtlijnen in het handboek.

 2. Certificering voor Ondernemingen
  • Aanvraagprocedure: Het handboek beschrijft de stappen voor het aanvragen van een certificaat, inclusief de benodigde documentatie en vereisten.
  • Certificeringsproces: Het proces omvat een initiële audit, het verkrijgen van een voorlopig certificaat, en regelmatige inspecties en audits om te voldoen aan de normen.

 3. Procedures en Werkinstructies
  • Installatie en Onderhoud: Gedetailleerde richtlijnen voor de installatie en het onderhoud van apparatuur om lekkage van f-gassen te voorkomen.
  • Registratie en Etikettering: Eisen voor het bijhouden van logboeken en het correct etiketteren van apparatuur waarin f-gassen zijn toegepast.

 4. Kwaliteitsmanagementsysteem
  • Directieverantwoordelijkheid: De directie moet betrokken zijn bij het opzetten en handhaven van het kwaliteitsmanagementsysteem.
  • Interne Kwaliteitsbewaking: Procedures voor het controleren van de kwaliteit van de werkzaamheden, inclusief het omgaan met tekortkomingen en klachten.

 5. Inspecties en Audits
  • Inspectieproces: Beschrijft hoe inspecties worden uitgevoerd om te controleren of bedrijven voldoen aan de BRL 100 eisen.
  • Auditvereisten: Regelmatige audits om ervoor te zorgen dat de procedures en werkinstructies correct worden nageleefd en dat het bedrijf continu voldoet aan de normen.

Waarom is het BRL 100 Handboek Belangrijk?

Het naleven van de BRL 100 richtlijnen is wettelijk verplicht voor bedrijven die werken met f-gassen. Het handboek helpt bedrijven niet alleen om aan de wet te voldoen, maar biedt ook voordelen zoals:

 • Verhoogde Kwaliteit: Door gestructureerde procedures en werkinstructies wordt de kwaliteit van de werkzaamheden verbeterd.
 • Milieubescherming: Het voorkomen van lekkages draagt bij aan de bescherming van het milieu door de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen.
 • Betrouwbaarheid: Een certificaat volgens BRL 100 toont aan dat een bedrijf betrouwbaar is en voldoet aan de hoogste normen op het gebied van veiligheid en milieubescherming.

Conclusie

Het BRL 100 handboek is een cruciaal document voor bedrijven die werken met f-gassen. Het biedt gedetailleerde richtlijnen voor certificering, kwaliteitsmanagement, en milieubescherming. Door de richtlijnen in het handboek te volgen, kunnen bedrijven voldoen aan de wetgeving, de kwaliteit van hun diensten verbeteren, en bijdragen aan een beter milieu. Zorg ervoor dat jouw bedrijf goed bekend is met de inhoud van het BRL 100 handboek en de nodige stappen onderneemt om te voldoen aan de eisen.

Climatools
Geschreven door:
Climatools

Climatools is een uitgebreide software- en serviceoplossing op maat gemaakt voor professionals in de klimaattechnologie in Nederland, met als doel het installatiebeheer te vereenvoudigen en het naadloos behalen van certificeringen te vergemakkelijken.

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.

Neem contact op

Climatools Blogs

Tips, tricks, trends en nieuws 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

STEK certificering voor bedrijven omzetten in F-gassen certificering

STEK Certificaat Omzetten naar F-gassen: Wat Je Moet Weten

Hoewel het direct omruilen van een STEK-certificaat voor een F-gassencertificaat sinds 2015 niet meer mogelijk is, zijn er nog steeds belangrijke dingen die je moet weten om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de huidige regelgeving.

STEK-certificering
Certificering
BRL 100
Meer lezen
VCA-certificaat voor veiligheid in de installatietechniek

Veiligheidsnormen in de Installatietechniek: Alles Wat je Moet Weten Over de VCA-certificering

Als je als installateur klussen uitvoert, is het belangrijk dat dit veilig gebeurt. Met een VCA-certificering laat je zien dat je als installatiebedrijf kennis hebt van hoogstaande veiligheidsnormen en je werkzaamheden op basis van deze standaarden uitvoert.

Certificering
Meer lezen
Kwaliteitsmanagement BRL 100

Kwaliteitsmanagementsysteem volgens de BRL 100

Een effectief kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) is cruciaal voor bedrijven die werken met gefluoreerde broeikasgassen (f-gassen)

BRL 100
Koudemiddeladministratie
Meer lezen
No items found.
Klimaattechniek installatieprofessional
JAN
FEB
MAR
APR

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief 

Laat hieronder je gegevens achter en mis nooit meer nieuwtjes uit de klimaattechniek, belangrijke software updates, wetswijzigingen, of unieke Climatools win-acties!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.