Kwaliteitsmanagement BRL 100

Kwaliteitsmanagementsysteem volgens de BRL 100

BRL 100

Een effectief kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) is cruciaal voor bedrijven die werken met gefluoreerde broeikasgassen (f-gassen)

Plan je werkzaamheden Climatools
May 30, 2024
Tijdsbesparing met Climatools
5
min leestijd
Climatools
Auteur:
Climatools

Een effectief kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) is cruciaal voor bedrijven die werken met gefluoreerde broeikasgassen (f-gassen) en in het bezit moeten zijn van een BRL 100-bedrijfscertificering. Het BRL 100 handboek legt de nadruk op het belang van een gestructureerd KMS om de veiligheid en efficiëntie van de werkzaamheden te waarborgen en de milieuschade te minimaliseren. In dit artikel bespreken we de twee belangrijkste aspecten van het KMS: directieverantwoordelijkheid en interne kwaliteitsbewaking.

Directieverantwoordelijkheid

De directie speelt een cruciale rol in het opzetten, implementeren en handhaven van het kwaliteitsmanagementsysteem. Hun betrokkenheid is essentieel voor het succes van het systeem en de naleving van de BRL 100 normen.

Beleidsverklaring

 1. Commitment: De directie moet een beleidsverklaring opstellen waarin zij zich committeren aan continue verbetering, het nemen van voorzorgsmaatregelen om lekkage van f-gassen te voorkomen, en de naleving van wet- en regelgeving.
 2. Communicatie: Deze beleidsverklaring moet worden gecommuniceerd naar alle medewerkers binnen het bedrijf, zodat iedereen zich bewust is van het beleid en de doelstellingen.
 3. Ontwikkeling en Implementatie
  • Actieve Betrokkenheid: De directie moet actief betrokken zijn bij de ontwikkeling en implementatie van het KMS. Dit omvat het vaststellen van doelstellingen, het toewijzen van middelen en het bepalen van verantwoordelijkheden.
  • Ressources Toewijzen: De directie moet ervoor zorgen dat voldoende middelen beschikbaar zijn voor de implementatie en het onderhoud van het KMS. Dit omvat financiële middelen, personeel en tijd.
 4. Monitoring en Evaluatie
  • Periodieke Beoordeling: De directie moet regelmatig de effectiviteit van het KMS beoordelen. Dit omvat het evalueren van de prestaties, het identificeren van verbeterpunten en het vaststellen van nieuwe doelstellingen.
  • Aanpassing van Beleidslijnen: Op basis van de beoordelingen moet de directie de beleidslijnen en procedures aanpassen om ervoor te zorgen dat het KMS blijft voldoen aan de eisen van BRL 100 en bijdraagt aan continue verbetering.

Interne Kwaliteitsbewaking

Een systematische aanpak voor interne kwaliteitsbewaking is essentieel om de kwaliteit van de werkzaamheden te waarborgen en te verbeteren. Dit omvat het opstellen en naleven van procedures voor het controleren van de kwaliteit, evenals het effectief omgaan met tekortkomingen en klachten.

Kwaliteitscontroles

 1. Regelmatige Inspecties: Voer regelmatige inspecties uit van de werkzaamheden om te controleren of deze voldoen aan de gestelde normen en procedures. Dit helpt bij het identificeren van eventuele afwijkingen en het nemen van corrigerende maatregelen.

 2. Gebruik van Checklists: Gebruik checklists om ervoor te zorgen dat alle aspecten van de werkzaamheden worden gecontroleerd. Dit helpt bij het systematisch beoordelen van de kwaliteit en het minimaliseren van fouten.

 3. Omgaan met Tekortkomingen
  • Identificatie en Analyse: Bij het constateren van een tekortkoming moet de oorzaak worden vastgesteld en geanalyseerd. Dit helpt bij het identificeren van de onderliggende problemen en het voorkomen van herhaling.
  • Corrigerende Maatregelen: Op basis van de analyse moeten corrigerende maatregelen worden genomen om de tekortkoming te verhelpen. Deze maatregelen moeten worden gedocumenteerd en opgevolgd om de effectiviteit te beoordelen.

 4. Klachtenbehandeling
  • Ontvangst en Registratie: Zorg voor een duidelijk proces voor het ontvangen en registreren van klachten van klanten en medewerkers. Dit helpt bij het systematisch aanpakken van problemen en het verbeteren van de klanttevredenheid.
  • Onderzoek en Oplossing: Onderzoek de klacht grondig om de oorzaak vast te stellen en passende maatregelen te nemen om het probleem op te lossen. Communiceer de oplossing aan de klager en zorg ervoor dat soortgelijke klachten in de toekomst worden voorkomen.

 5. Continue Verbetering
  • Evaluatie van Processen: Voer regelmatig evaluaties uit van de processen en procedures om verbeterpunten te identificeren. Dit helpt bij het continu verbeteren van de kwaliteit van de werkzaamheden.
  • Training en Ontwikkeling: Zorg voor voortdurende training en ontwikkeling van het personeel om hun kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Dit draagt bij aan de overall kwaliteit en efficiëntie van de werkzaamheden.

Conclusie

Het implementeren van een effectief kwaliteitsmanagementsysteem volgens de BRL 100 normen is essentieel voor bedrijven die werken met f-gassen. De betrokkenheid van de directie en een systematische aanpak van interne kwaliteitsbewaking zijn cruciale onderdelen van dit systeem. Door deze richtlijnen te volgen, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan de wettelijke eisen, maar ook de kwaliteit van hun diensten verbeteren en bijdragen aan de bescherming van het milieu.

Climatools
Geschreven door:
Climatools

Climatools is een uitgebreide software- en serviceoplossing op maat gemaakt voor professionals in de klimaattechnologie in Nederland, met als doel het installatiebeheer te vereenvoudigen en het naadloos behalen van certificeringen te vergemakkelijken.

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.

Neem contact op

Climatools Blogs

Tips, tricks, trends en nieuws 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

STEK certificering voor bedrijven omzetten in F-gassen certificering

STEK Certificaat Omzetten naar F-gassen: Wat Je Moet Weten

Hoewel het direct omruilen van een STEK-certificaat voor een F-gassencertificaat sinds 2015 niet meer mogelijk is, zijn er nog steeds belangrijke dingen die je moet weten om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de huidige regelgeving.

STEK-certificering
Certificering
BRL 100
Meer lezen
VCA-certificaat voor veiligheid in de installatietechniek

Veiligheidsnormen in de Installatietechniek: Alles Wat je Moet Weten Over de VCA-certificering

Als je als installateur klussen uitvoert, is het belangrijk dat dit veilig gebeurt. Met een VCA-certificering laat je zien dat je als installatiebedrijf kennis hebt van hoogstaande veiligheidsnormen en je werkzaamheden op basis van deze standaarden uitvoert.

Certificering
Meer lezen
Kwaliteitsmanagement BRL 100

Kwaliteitsmanagementsysteem volgens de BRL 100

Een effectief kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) is cruciaal voor bedrijven die werken met gefluoreerde broeikasgassen (f-gassen)

BRL 100
Koudemiddeladministratie
Meer lezen
No items found.
Klimaattechniek installatieprofessional
JAN
FEB
MAR
APR

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief 

Laat hieronder je gegevens achter en mis nooit meer nieuwtjes uit de klimaattechniek, belangrijke software updates, wetswijzigingen, of unieke Climatools win-acties!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.