STEK certificering voor bedrijven omzetten in F-gassen certificering

STEK Certificaat Omzetten naar F-gassen: Wat Je Moet Weten

Certificering

Hoewel het direct omruilen van een STEK-certificaat voor een F-gassencertificaat sinds 2015 niet meer mogelijk is, zijn er nog steeds belangrijke dingen die je moet weten om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de huidige regelgeving.

Plan je werkzaamheden Climatools
June 17, 2024
Tijdsbesparing met Climatools
5
min leestijd
Lotte
Auteur:
Lotte

Als je een STEK-certificaat hebt en wilt weten hoe je dit kunt omzetten naar een F-gassencertificaat, ben je hier aan het juiste adres. Hoewel het direct omruilen van een STEK-certificaat voor een F-gassencertificaat sinds 2015 niet meer mogelijk is, zijn er nog steeds belangrijke dingen die je moet weten om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de huidige regelgeving.

Waarom is het Omruilen van een STEK-certificaat niet Meer Mogelijk?

Van 2010 tot 2015 was het mogelijk om een STEK diploma om te ruilen voor een BRL 100 F-gassen bedrijfscertificering. Sinds de invoering van de regeling Gefluoreerde Broeikasgassen en Ozonlaagafbrekende Stoffen is het STEK-certificaat niet meer geldig voor het werken met F-gassen. Deze wijziging, die op 1 december 2015 van kracht ging, heeft tot doel de uitstoot van schadelijke broeikasgassen beter te reguleren en te verminderen.

Wat Moet je Nu Doen?

Om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de F-gassenverordening, moet je beschikken over de juiste certificering. In dit geval betreft het de BRL 200 persoonscertificering en de BRL 100 bedrijfscertificering. Je kunt altijd bij de experts van Climatools terecht om erachter te komen welke certificering je nodig hebt voor jouw werkzaamheden. Zodra je weet wat je nodig hebt, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Inschrijven bij een Erkende Opleider:Om een F-gassencertificaat te verkrijgen, moet je je inschrijven bij een erkende opleidings- en exameninstelling. Deze instellingen bieden cursussen en examens aan die voldoen aan de huidige regelgeving.
  2. Certificeringstraject:Je moet slagen voor een examen dat wordt afgenomen door een erkende certificerende instelling. Deze certificaten zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert en het type apparatuur waarmee je werkt.

Verschillende Categorieën F-gassencertificaten

Er zijn vier hoofdtypen F-gassencertificaten, elk met hun eigen bevoegdheden en beperkingen:

  1. Categorie I: Voor volledige werkzaamheden inclusief installatie, onderhoud, lekcontrole, terugwinning, en buitendienststelling van alle soorten apparatuur.
  2. Categorie II: Voor werkzaamheden aan systemen met minder dan 3 kg F-gassen, inclusief hermetisch gesloten systemen met minder dan 6 kg F-gassen, en lekcontroles zonder het openen van het koelcircuit.
  3. Categorie III: Voor terugwinning van systemen met minder dan 3 kg F-gassen en hermetisch gesloten systemen met minder dan 6 kg F-gassen.
  4. Categorie IV: Voor lekcontroles zonder het openen van het koelcircuit.

Aanvragen van een Duplicaat

Als je een geldig certificaat kwijt bent, kun je een duplicaat aanvragen bij de certificerende instelling waar je het examen hebt afgelegd. Dit geldt ook voor duplicaten van oude STEK-diploma's, hoewel de aanvraagprocedure en de kosten kunnen variëren.

Wat Betekent Dit Voor Jou?

Als je al een STEK-certificaat hebt, betekent dit dat je een aanvullend traject moet volgen om een geldig F-gassencertificaat te verkrijgen. Dit houdt in dat je je moet inschrijven voor een cursus, het examen moet afleggen, en mogelijk aanvullende procedures moet volgen om ervoor te zorgen dat je bedrijf ook aan de regelgeving voldoet.

Behaal je BRL 100 snel en zorgeloos met Climatools

Hoewel het omruilen van een STEK-certificaat voor een F-gassencertificaat niet meer mogelijk is, zijn de stappen om aan de huidige regelgeving te voldoen duidelijk. Door je in te schrijven bij een erkende opleidingsinstelling en het benodigde examen af te leggen, kun je ervoor zorgen dat je blijft voldoen aan de wettelijke vereisten en je werk veilig en conform de voorschriften kunt uitvoeren.

Voor meer informatie en specifieke details over inschrijvingen en examens, kun je terecht bij de genoemde certificeringsinstellingen en keuringsinstanties.

Weet je niet precies hoe en waar je moet beginnen voor het behalen van je BRL 100-certificering? Climatools werkt samen met vertrouwde certificerende instanties in Nederland. Daarnaast begeleiden we je van A tot Z door het certificeringsproces heen, van het papierwerk tot een professionele pre-audit. Neem contact op voor meer informatie!

Lotte
Geschreven door:
Lotte

Lotte is een schrijver in hart en nieren, met een specifieke passie voor het behapbaar maken van complexe onderwerpen. Zo baant ze zich een weg door de rompslomp aan regelgevingen binnen de klimaattechniek, zodat jij weet waar je aan toe bent.

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.

Neem contact op

Climatools Blogs

Tips, tricks, trends en nieuws 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

Pressure Equipment Directive (PED) certificering

Alles Wat je Moet Weten over de Pressure Equipment Directive (PED)

De PED is een Europese richtlijn die eisen stelt aan de veiligheid van drukapparatuur die onder druk staat boven 0,5 bar. Dit omvat een breed scala aan apparatuur zoals boilers, drukvaten, pijpleidingen en veiligheidsaccessoires.

Certificering
Meer lezen
STEK certificering voor bedrijven omzetten in F-gassen certificering

STEK Certificaat Omzetten naar F-gassen: Wat Je Moet Weten

Hoewel het direct omruilen van een STEK-certificaat voor een F-gassencertificaat sinds 2015 niet meer mogelijk is, zijn er nog steeds belangrijke dingen die je moet weten om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de huidige regelgeving.

STEK-certificering
Certificering
BRL 100
Meer lezen
VCA-certificaat voor veiligheid in de installatietechniek

Veiligheidsnormen in de Installatietechniek: Alles Wat je Moet Weten Over de VCA-certificering

Als je als installateur klussen uitvoert, is het belangrijk dat dit veilig gebeurt. Met een VCA-certificering laat je zien dat je als installatiebedrijf kennis hebt van hoogstaande veiligheidsnormen en je werkzaamheden op basis van deze standaarden uitvoert.

Certificering
Meer lezen
No items found.
Klimaattechniek installatieprofessional
JAN
FEB
MAR
APR

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief 

Laat hieronder je gegevens achter en mis nooit meer nieuwtjes uit de klimaattechniek, belangrijke software updates, wetswijzigingen, of unieke Climatools win-acties!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.