BRL 100 certificeringsproces

Certificering voor Ondernemingen volgens BRL 100: Het Proces

BRL 100

Voor bedrijven die werken met gefluoreerde broeikasgassen (f-gassen), is het verkrijgen van een BRL 100-certificaat essentieel. Dit certificaat toont aan dat een bedrijf voldoet aan de strenge normen en richtlijnen die zijn opgesteld om lekkage van f-gassen te voorkomen en de veiligheid te waarborgen

Plan je werkzaamheden Climatools
June 6, 2024
Tijdsbesparing met Climatools
5
min leestijd
Climatools
Auteur:
Climatools

Voor bedrijven die werken met gefluoreerde broeikasgassen (f-gassen), is het verkrijgen van een BRL 100-certificaat essentieel. Dit certificaat toont aan dat een bedrijf voldoet aan de strenge normen en richtlijnen die zijn opgesteld om lekkage van f-gassen te voorkomen en de veiligheid te waarborgen. In dit artikel bespreken we de aanvraagprocedure en het certificeringsproces voor ondernemingen die een BRL 100-certificaat willen verkrijgen.

Aanvragen van een BRL 100-certificering

De aanvraagprocedure voor een BRL 100-certificaat is grondig en vereist de nodige voorbereiding. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Voorbereiding
  • Documentatie Verzamelen: Verzamel alle benodigde documentatie zoals bedrijfsinformatie, beschrijvingen van bedrijfsactiviteiten en bewijzen van eerdere certificeringen of kwalificaties.
  • Interne Controle: Zorg ervoor dat je bedrijf al voldoet aan de basisvoorwaarden van BRL-100 voordat je de aanvraag indient. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je personeel gecertificeerd moet zijn en dat er een kwaliteitsmanagementsysteem op zijn plaats moet zijn.

 2. Indienen van de Aanvraag
  • Aanvraagformulier Invullen: Vul het aanvraagformulier in dat door de certificeringsinstelling wordt verstrekt. Dit formulier vraagt om gedetailleerde informatie over je bedrijf en de activiteiten die je uitvoert.
  • Bijlagen Toevoegen: Voeg alle benodigde documenten toe aan het aanvraagformulier. Dit kan onder andere contracten, beschrijvingen van werkprocessen en eerdere auditrapporten omvatten.
  • Verzenden: Stuur het volledig ingevulde aanvraagformulier en de bijlagen naar de certificeringsinstelling.

 3. Beoordeling van de Aanvraag
  • Voorlopige Beoordeling: De certificeringsinstelling beoordeelt de aanvraag en de bijbehorende documentatie. Als de aanvraag compleet is, wordt een voorlopige audit gepland.

BRL 100 Certificeringsproces

Het certificeringsproces voor het verkrijgen van een BRL 100-certificaat omvat verschillende stappen die ervoor zorgen dat een bedrijf voldoet aan de vastgestelde normen. Het belangrijkste onderdeel van het certificeringsproces is de audit, waarin wordt beslist of het installatiebedrijf een BRL 100-certificering mag dragen.

 1. Initiële Audit
  • Audit Voorbereiding: De certificeringsinstelling zal een audit plannen en voorbereiden. Dit omvat het samenstellen van een auditteam en het bepalen van de scope van de audit.
  • Uitvoering van de Audit: Tijdens de audit bezoekt het auditteam je bedrijf om te beoordelen of je voldoet aan de eisen van BRL 100. Ze zullen documentatie inspecteren, interviews afnemen met personeel en processen observeren.
  • Auditrapport: Na de audit stelt het team een rapport op met hun bevindingen. Dit rapport bevat eventuele non-conformiteiten die moeten worden aangepakt voordat een certificaat kan worden verleend.

 2. Verkrijgen van een Voorlopig Certificaat
  • Corrigerende Acties: Als er non-conformiteiten zijn geconstateerd, moet je bedrijf deze aanpakken en de nodige corrigerende acties ondernemen. Deze acties moeten gedocumenteerd en teruggekoppeld worden aan de certificeringsinstelling.
  • Voorlopig Certificaat: Na goedkeuring van de corrigerende acties kan een voorlopig certificaat worden verleend. Dit geeft aan dat je bedrijf voldoet aan de basisvereisten van BRL 100, maar nog onderworpen is aan verdere inspecties.

 3. Reguliere Inspecties en Audits
  • Eerste Inspectie: Binnen een jaar na het verlenen van het voorlopige certificaat wordt een uitgebreide inspectie uitgevoerd om te verifiëren dat je bedrijf continu voldoet aan de BRL 100 normen.
  • Definitief Certificaat: Als de inspectie succesvol is, wordt een definitief certificaat verleend. Dit certificaat bevestigt dat je bedrijf volledig voldoet aan alle eisen van BRL 100.
  • Periodieke Audits: Om de geldigheid van het certificaat te behouden, worden periodieke audits uitgevoerd, meestal eens per twee jaar. Deze audits beoordelen of je bedrijf nog steeds voldoet aan de normen en richtlijnen van BRL 100.

Conclusie

Het verkrijgen van een BRL 100 certificaat is een uitgebreid proces dat zorgvuldige planning en naleving van strikte normen vereist. Door de aanvraagprocedure zorgvuldig te volgen en het certificeringsproces serieus te nemen, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan de wettelijke vereisten, maar ook hun toewijding aan veiligheid en milieubescherming aantonen. Het BRL 100 certificaat biedt niet alleen een kwaliteitsgarantie aan klanten en partners, maar helpt ook bij het verbeteren van interne processen en het bevorderen van een duurzame bedrijfsvoering.

Climatools
Geschreven door:
Climatools

Climatools is een uitgebreide software- en serviceoplossing op maat gemaakt voor professionals in de klimaattechnologie in Nederland, met als doel het installatiebeheer te vereenvoudigen en het naadloos behalen van certificeringen te vergemakkelijken.

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.

Neem contact op

Climatools Blogs

Tips, tricks, trends en nieuws 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

STEK certificering voor bedrijven omzetten in F-gassen certificering

STEK Certificaat Omzetten naar F-gassen: Wat Je Moet Weten

Hoewel het direct omruilen van een STEK-certificaat voor een F-gassencertificaat sinds 2015 niet meer mogelijk is, zijn er nog steeds belangrijke dingen die je moet weten om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de huidige regelgeving.

STEK-certificering
Certificering
BRL 100
Meer lezen
VCA-certificaat voor veiligheid in de installatietechniek

Veiligheidsnormen in de Installatietechniek: Alles Wat je Moet Weten Over de VCA-certificering

Als je als installateur klussen uitvoert, is het belangrijk dat dit veilig gebeurt. Met een VCA-certificering laat je zien dat je als installatiebedrijf kennis hebt van hoogstaande veiligheidsnormen en je werkzaamheden op basis van deze standaarden uitvoert.

Certificering
Meer lezen
Kwaliteitsmanagement BRL 100

Kwaliteitsmanagementsysteem volgens de BRL 100

Een effectief kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) is cruciaal voor bedrijven die werken met gefluoreerde broeikasgassen (f-gassen)

BRL 100
Koudemiddeladministratie
Meer lezen
No items found.
Klimaattechniek installatieprofessional
JAN
FEB
MAR
APR

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief 

Laat hieronder je gegevens achter en mis nooit meer nieuwtjes uit de klimaattechniek, belangrijke software updates, wetswijzigingen, of unieke Climatools win-acties!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.