
Nieuwe Feature: Maak Kennis met de Incidentenmodule
De incidentenmodule in Climatools zorgt ervoor de je nooit meer in de weer bent met papieren voor het registreren van incidenten bij je installaties.
Nieuwe Feature: Maak Kennis met de Incidentenmodule
Climatools presenteert met trots een spiksplinternieuwe feature: de incidentenmodule. Hiermee registreer en beheer je eenvoudig tekortkomingen en incidenten met betrekking tot zowel je koel- als gasinstallaties. In deze blog laten we je zien wat de incidentenmodule doet en hoe je deze zelf gebruikt voor je installatie-administratie.
Waarom een Incidentenmodule?
Volgens de BRL 100 moeten klachten, tekortkomingen, afwijkingen en onvoorziene omstandigheden proactief worden bewaakt en vastgelegd (zie ook BRL 100 versie 2.0 - 2.3.3). Dit betekent dat gecertificeerde ondernemingen een aantoonbare, vastgelegde procedure moeten hebben. Hierin moet o.a. het volgende worden opgenomen:
- De verantwoordelijke persoon
- Beoordeling van de afwijking, tekortkoming of klacht
- Vaststelling van de oorzaak
- Corrigerende maatregelen en eventueel uitvoering daarvan
- Beoordeling of preventieve maatregelen nodig zijn of dat het een incident betreft dat niet voorkomen had kunnen worden
- Implementatie van preventieve maatregelen
- Hercontrole/evaluatie van de effectiviteit van de maatregelen
Alle incidenten moeten volgens deze criteria worden geregistreerd en minimaal vijf jaar worden bewaard. Het idee is dat incidenten menselijk zijn en dat ze geen probleem vormen zolang er van wordt geleerd en het bedrijf zich continu verbetert.
Van Papieren Formulieren naar Digitale Registratie
Voorheen werden klachten en afwijkingen vaak vastgelegd met papieren formulieren die werden bewaard in fysieke of digitale mappen. Bij meer dan vier actieve F-gas monteurs moeten deze registraties ook worden meegenomen in de directiebeoordeling.
Met Climatools behoort dit gedoe met papieren formulieren tot het verleden. We hebben hard gewerkt om ook dit proces van de BRL 100 te digitaliseren. In onze nieuwe incidentenmodule kun je eenvoudig al je klachten, tekortkomingen en afwijkingen invoeren, inclusief de bijbehorende status.

Hoe Werkt de Incidentenmodule?
Stap 1: Invoeren van een Incident
- Log in op Climatools en ga naar de incidentenmodule.
- Klik op "Nieuw Incident".
- Vul de nodige informatie in zoals de aard van het incident, de verantwoordelijke persoon, en een beschrijving van de afwijking of klacht.
Stap 2: Beoordeling en Oorzaak Vaststellen
- Beoordeel de ernst van het incident.
- Voer een analyse uit om de oorzaak vast te stellen.
- Beslis of corrigerende maatregelen nodig zijn.
Stap 3: Corrigerende en Preventieve Maatregelen
- Voer de benodigde corrigerende maatregelen uit indien nodig.
- Beoordeel of preventieve maatregelen nodig zijn om herhaling te voorkomen.
- Documenteer alle acties in de module.
Stap 4: Evaluatie
- Plan een hercontrole of evaluatie om te beoordelen of de getroffen maatregelen effectief zijn.
- Voer de hercontrole uit en documenteer de resultaten.
De K25000 en BRL-6000-25
Ook volgens de K25000 en BRL-6000-25 moet een certificaathouder een register bijhouden van ontvangen klachten en de behandeling daarvan. Dit omvat:
- Beoordelen of de klacht terecht is
- Oplossen van geconstateerde gebreken
- Registratie van het stadium en de wijze van klachtenbehandeling
- Informeren van de klager over de afhandeling
- Aanwijzen van een verantwoordelijke medewerker
- Identificatie en correcte behandeling van niet-conforme onderdelen om onbedoeld gebruik te voorkomen
Klachtenregistraties moeten volgens de voorschriften tien jaar worden bewaard.
Voorbeelden van Gebruik
Toelaatbare Tekortkomingen
- Tijdens inspectie kan blijken dat er toelaatbare tekortkomingen zijn, zoals een goed gemonteerde maar niet-lekkende RGA. Registreer deze in de incidentenmodule en voeg een opmerking toe aan de werkbon. Laat de klant de werkbon ondertekenen en controleer de tekortkoming bij elke onderhoudsbeurt.
Ontoelaatbare Tekortkomingen
- Bij ontdekking van ontoelaatbare tekortkomingen aan een ketel, wordt de procedure van afkeuring gestart. Documenteer uitgebreid de bevindingen en redenen voor afkeuring in de werkbon. Schakel de ketel uit en blokkeer de gaskraan. Zorg ervoor dat het toestel niet opnieuw in gebruik kan worden genomen en plaats een waarschuwingssticker. Maak foto's en upload deze als bewijs.
Probeer de Incidentenmodule Zelf
Met de nieuwe incidentenmodule van Climatools wordt dit proces efficiënter, betrouwbaarder en volledig digitaal. Je hebt altijd en overal toegang tot je gegevens en voldoet eenvoudig aan de vereisten van de BRL 100, K25000 en BRL-6000-25. Probeer het vandaag nog en verbeter de kwaliteit en veiligheid binnen jouw organisatie. Neem contact op voor meer informatie en probeer gratis de demo.
Hulp nodig?
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.
Climatools Blogs
Tips, tricks, trends en nieuws
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

Incidentenregistratie onder de BRL 100: Van Verplichting naar Kwaliteitsverbetering
Binnen de BRL 100-certificering geldt een duidelijke verplichting: bedrijven die werken met F-gassen moeten incidenten, klachten, afwijkingen en onvoorziene omstandigheden registreren én opvolgen.

Waarom de nieuwe BRL 100 hét moment is om te digitaliseren
In september 2025 gaat de vernieuwde BRL 100 van kracht. Deze herziene beoordelingsrichtlijn brengt niet alleen strengere eisen met zich mee op het gebied van installatiewerkzaamheden en koude middelen, maar legt ook veel meer nadruk op risicobeheersing, vakbekwaamheid én controleerbare administratie.

Hoe Enterprises Hun Monteurs Compliant Kunnen Houden bij BRL 100 & BRL 6000-25
Lees hoe je als bedrijf gebruik kunt maken van één centraal systeem om je monteurs compliant te houden voor BRL 100 en BRL 6000-25 audits, en hoe dit je bedrijf kan helpen om zowel de administratieve lasten te verlichten als de efficiëntie te verbeteren.

Waarom de nieuwe BRL 100 hét moment is om te digitaliseren
In september 2025 gaat de vernieuwde BRL 100 van kracht. Deze herziene beoordelingsrichtlijn brengt niet alleen strengere eisen met zich mee op het gebied van installatiewerkzaamheden en koude middelen, maar legt ook veel meer nadruk op risicobeheersing, vakbekwaamheid én controleerbare administratie.

Wat Weet jij van de Nieuwe F-gassenverordening? Meld je aan voor de Webinar van ROVC!
De nieuwe F-gassenverordening heeft directe impact op installatiebedrijven die werken met koel- en klimaatsystemen. De regels worden strenger en de transitie naar natuurlijke koudemiddelen wordt versneld. Hoe zorg je ervoor dat je bedrijf voldoet aan de nieuwe eisen?

Alles over de BRL 6000: De Standaard voor Installatietechniek
Of je nou een doorgewinterde installateur bent of net gestart met je bedrijf: je komt er niet onderuit. Steeds meer opdrachtgevers, wetgeving en markteisen dwingen installatiebedrijven om te laten zien dat ze vakbekwaam, veilig en volgens de regels werken. De BRL 6000 is hierin dé norm.

Hoe Overtuig je je Klanten van het Belang van Jaarlijks Onderhoud aan CV-ketels?
Als installatiebedrijf heb je niet alleen de taak om gasinstallaties te plaatsen en onderhouden, maar ook om je klanten bewust te maken van het belang van regelmatig onderhoud aan hun gasinstallaties, zoals CV-ketels.

Veiligheidsnormen in de Installatietechniek: Alles Wat je Moet Weten Over de VCA-certificering
Als je als installateur klussen uitvoert, is het belangrijk dat dit veilig gebeurt. Met een VCA-certificering laat je zien dat je als installatiebedrijf kennis hebt van hoogstaande veiligheidsnormen en je werkzaamheden op basis van deze standaarden uitvoert.
.webp)