Het Einde van de Coulanceregeling: Wat betekent dit voor de installatiebranche?
Bij Climatools begrijpen we dat de beëindiging van de coulanceregeling een hoop stress met zich meebrengt. Bij Climatools helpen we je van A tot Z door je certificering heen, zodat jij je kunt focussen op je werkzaamheden. Plan vrijblijvend een intakegesprek in en start vandaag nog!
Het Einde van de Coulanceregeling: Wat betekent dit voor de installatiebranche?
Sinds het intreden van de Gasketelwet op 1 april 2023 zijn installatiebedrijven die werken met gasinstallaties verplicht te beschikken over een CO-certificering, ook wel bekend als de BRL 6000-25 of K25000 voor kleine bedrijven. Omdat er een hoop aanvragen tegelijkertijd werden ingediend, werd het voor veel bedrijven onmogelijk om bijtijds hun certificering te behalen.
De Beëindiging van de Coulanceregeling
Per 1 maart 2024 is de coulanceregeling, ingesteld na de invoering van de Gasketelwet op 1 april 2023, niet langer van kracht. Deze regeling bood installatiebedrijven extra tijd om de benodigde CO-certificering te behalen, gezien de enorme vraag en de daaruit voortvloeiende druk op het certificeringsproces.
Wat betekent dat voor jou?
De beëindiging van de coulanceregeling heeft aanzienlijke gevolgen voor installatiebedrijven. Vanaf nu mogen CO-installaties alleen nog door gecertificeerde installateurs worden onderhouden en geïnstalleerd. Dit zet bedrijven onder druk om hun certificeringsproces te versnellen om aan de wettelijke eisen te voldoen en boetes te vermijden.
Het belang van snel handelen
Het is cruciaal voor installatiebedrijven om nu actie te ondernemen. Met wachttijden voor certificering die kunnen oplopen tot enkele maanden, is het van belang om zo snel mogelijk het certificeringsproces in gang te zetten. Dit verzekert niet alleen compliance met de Gasketelwet, maar beschermt ook de veiligheid van consumenten en de geloofwaardigheid van de branche.
Wat nu?
De beëindiging van de coulanceregeling markeert een kritiek moment voor de installatiebranche. Bedrijven dienen de urgentie van de situatie te erkennen en te zorgen voor een snelle verkrijging van de CO-certificering. Door proactief te handelen, kunnen installatiebedrijven voortdurende compliance garanderen, boetes en het stilleggen van werkzaamheden voorkomen én hun positie in de markt verstevigen.
Het behalen van een certificering gebeurt niet van de een op de andere dag. Er komt een hoop administratie bij kijken én je moet ervoor zorgen dat je administratie op orde is. Bij Climatools ontzorgen we je van A tot Z, waardoor jij je met een gerust hart kunt blijven focussen op het werkzaamheden.
Hulp nodig?
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.
Climatools Blogs
Tips, tricks, trends en nieuws
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.
Blik Met Climatools Terug op Een Innovatief Jaar in De Klimaattechniek
Blik terug met Climatools op een jaar vol innovatieve ontwikkelingen en ontdek hoe Climatools je ook in het nieuwe jaar kan bijstaan met het behalen, beheren en behouden van de juiste bedrijfscertificering voor jouw werkzaamheden.
Wetswijzigingen in de Klimaattechniek in 2024 en 2025: Alles wat je moet weten over de BRL 100 en CO-certificeringen
In deze blog zetten we de belangrijkste wijzigingen op een rij en leggen we uit hoe je compliant blijft met de nieuwste regelgeving in 2025.
De Kosten van de K25000 Certificering voor Kleine Bedrijven en ZZP’ers: Wat Je Moet Weten
Hoeveel kost een K25000 CO-certificering van KIWA voor kleine bedrijven en ZZP'ers? We zetten de kosten uiteen in deze blog.
Natuurlijke Koudemiddelen: Alles wat je moet weten over de toekomst van koudemiddelen in Europa en Nederland
Natuurlijke koudemiddelen komen steeds vaker aan bod als het gaat om koelinstallaties. Maar wat houdt dit type koudemiddel precies in? En hoe verschilt het met de F-gassen die we kennen?
Hoe Kun je Zien of een Bedrijf CO-gecertificeerd is?
Wanneer je een verwarmingsinstallatie of onderhoud aan je gasverbrandingsinstallatie laat uitvoeren, is het van cruciaal belang dat je een gecertificeerd bedrijf inhuurt. Niet alleen omdat dit wettelijk verplicht is, maar ook om de veiligheid van de eigenaar van de installatie te waarborgen.
Opleiders en Certificerende Instanties voor CO-certificeringen in Nederland
In deze blog bespreken we verschillende opleiders die trainingen aanbieden voor het Bewijs van Vakmanschap CO, ook wel CO vakmanschap genoemd, evenals de certificerende instanties die verantwoordelijk zijn voor het verstrekken van de BRL 6000-25 en K25000 certificering.
Veiligheidsnormen in de Installatietechniek: Alles Wat je Moet Weten Over de VCA-certificering
Als je als installateur klussen uitvoert, is het belangrijk dat dit veilig gebeurt. Met een VCA-certificering laat je zien dat je als installatiebedrijf kennis hebt van hoogstaande veiligheidsnormen en je werkzaamheden op basis van deze standaarden uitvoert.