
Het Einde van de Coulanceregeling: Wat betekent dit voor de installatiebranche?
Bij Climatools begrijpen we dat de beëindiging van de coulanceregeling een hoop stress met zich meebrengt. Bij Climatools helpen we je van A tot Z door je certificering heen, zodat jij je kunt focussen op je werkzaamheden. Plan vrijblijvend een intakegesprek in en start vandaag nog!
Het Einde van de Coulanceregeling: Wat betekent dit voor de installatiebranche?
Sinds het intreden van de Gasketelwet op 1 april 2023 zijn installatiebedrijven die werken met gasinstallaties verplicht te beschikken over een CO-certificering, ook wel bekend als de BRL 6000-25 of K25000 voor kleine bedrijven. Omdat er een hoop aanvragen tegelijkertijd werden ingediend, werd het voor veel bedrijven onmogelijk om bijtijds hun certificering te behalen.
De Beëindiging van de Coulanceregeling
Per 1 maart 2024 is de coulanceregeling, ingesteld na de invoering van de Gasketelwet op 1 april 2023, niet langer van kracht. Deze regeling bood installatiebedrijven extra tijd om de benodigde CO-certificering te behalen, gezien de enorme vraag en de daaruit voortvloeiende druk op het certificeringsproces.
Wat betekent dat voor jou?
De beëindiging van de coulanceregeling heeft aanzienlijke gevolgen voor installatiebedrijven. Vanaf nu mogen CO-installaties alleen nog door gecertificeerde installateurs worden onderhouden en geïnstalleerd. Dit zet bedrijven onder druk om hun certificeringsproces te versnellen om aan de wettelijke eisen te voldoen en boetes te vermijden.
Het belang van snel handelen
Het is cruciaal voor installatiebedrijven om nu actie te ondernemen. Met wachttijden voor certificering die kunnen oplopen tot enkele maanden, is het van belang om zo snel mogelijk het certificeringsproces in gang te zetten. Dit verzekert niet alleen compliance met de Gasketelwet, maar beschermt ook de veiligheid van consumenten en de geloofwaardigheid van de branche.

Wat nu?
De beëindiging van de coulanceregeling markeert een kritiek moment voor de installatiebranche. Bedrijven dienen de urgentie van de situatie te erkennen en te zorgen voor een snelle verkrijging van de CO-certificering. Door proactief te handelen, kunnen installatiebedrijven voortdurende compliance garanderen, boetes en het stilleggen van werkzaamheden voorkomen én hun positie in de markt verstevigen.
Het behalen van een certificering gebeurt niet van de een op de andere dag. Er komt een hoop administratie bij kijken én je moet ervoor zorgen dat je administratie op orde is. Bij Climatools ontzorgen we je van A tot Z, waardoor jij je met een gerust hart kunt blijven focussen op het werkzaamheden.
Hulp nodig?
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.
Climatools Blogs
Tips, tricks, trends en nieuws
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

Incidentenregistratie onder de BRL 100: Van Verplichting naar Kwaliteitsverbetering
Binnen de BRL 100-certificering geldt een duidelijke verplichting: bedrijven die werken met F-gassen moeten incidenten, klachten, afwijkingen en onvoorziene omstandigheden registreren én opvolgen.

Waarom de nieuwe BRL 100 hét moment is om te digitaliseren
In september 2025 gaat de vernieuwde BRL 100 van kracht. Deze herziene beoordelingsrichtlijn brengt niet alleen strengere eisen met zich mee op het gebied van installatiewerkzaamheden en koude middelen, maar legt ook veel meer nadruk op risicobeheersing, vakbekwaamheid én controleerbare administratie.

Hoe Enterprises Hun Monteurs Compliant Kunnen Houden bij BRL 100 & BRL 6000-25
Lees hoe je als bedrijf gebruik kunt maken van één centraal systeem om je monteurs compliant te houden voor BRL 100 en BRL 6000-25 audits, en hoe dit je bedrijf kan helpen om zowel de administratieve lasten te verlichten als de efficiëntie te verbeteren.

Waarom de nieuwe BRL 100 hét moment is om te digitaliseren
In september 2025 gaat de vernieuwde BRL 100 van kracht. Deze herziene beoordelingsrichtlijn brengt niet alleen strengere eisen met zich mee op het gebied van installatiewerkzaamheden en koude middelen, maar legt ook veel meer nadruk op risicobeheersing, vakbekwaamheid én controleerbare administratie.

Wat Weet jij van de Nieuwe F-gassenverordening? Meld je aan voor de Webinar van ROVC!
De nieuwe F-gassenverordening heeft directe impact op installatiebedrijven die werken met koel- en klimaatsystemen. De regels worden strenger en de transitie naar natuurlijke koudemiddelen wordt versneld. Hoe zorg je ervoor dat je bedrijf voldoet aan de nieuwe eisen?

Alles over de BRL 6000: De Standaard voor Installatietechniek
Of je nou een doorgewinterde installateur bent of net gestart met je bedrijf: je komt er niet onderuit. Steeds meer opdrachtgevers, wetgeving en markteisen dwingen installatiebedrijven om te laten zien dat ze vakbekwaam, veilig en volgens de regels werken. De BRL 6000 is hierin dé norm.

Hoe Overtuig je je Klanten van het Belang van Jaarlijks Onderhoud aan CV-ketels?
Als installatiebedrijf heb je niet alleen de taak om gasinstallaties te plaatsen en onderhouden, maar ook om je klanten bewust te maken van het belang van regelmatig onderhoud aan hun gasinstallaties, zoals CV-ketels.

Veiligheidsnormen in de Installatietechniek: Alles Wat je Moet Weten Over de VCA-certificering
Als je als installateur klussen uitvoert, is het belangrijk dat dit veilig gebeurt. Met een VCA-certificering laat je zien dat je als installatiebedrijf kennis hebt van hoogstaande veiligheidsnormen en je werkzaamheden op basis van deze standaarden uitvoert.
.webp)