BRL 6000-25 en K25000 CO-certificeringen voor bedrijven.

Wat is het Verschil Tussen de BRL 6000-25 en K25000?

BRL 6000-25

Er bestaan 2 CO-certificeringen: De BRL 6000-25 en Kiwa's K25000. Maar wat is het verschil tussen deze twee certificaten?

Plan je werkzaamheden Climatools
April 11, 2024
Tijdsbesparing met Climatools
10
min leestijd
Climatools
Auteur:
Climatools

Met de Gasketelwet, een verplicht onderdeel van het Bouwbesluit, worden installatie- en onderhoudsmonteurs geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Deze wet legt specifieke eisen op aan professionals in deze sector. Om aan deze voorschriften te voldoen, zijn er drie belangrijke certificeringen ontwikkeld: BRL 6000-25, BRL K25000 en NLK 2021. Deze regelingen zijn van cruciaal belang om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen bij de installatie en het onderhoud van gasgestookte apparaten. In deze blog gaan we dieper in op de betekenis en implicaties van de BRL 6000-25 en BRL K25000 certificaten voor installateurs in deze branche.

BRL K25000 in vogelvlucht

De BRL K25000 is een beoordelingsrichtlijn ontwikkeld door KIWA en legt minimale eisen vast op een heldere en gestructureerde manier. Een van de unieke voordelen van de BRL K25000 is dat KIWA de audits deels op afstand kan uitvoeren. Via 'remote' controles kunnen audits op afstand worden uitgevoerd, waarbij KIWA steekproefsgewijs de uitgevoerde werkzaamheden beoordeelt.

Voor kleinere installatiebedrijven is deze aanpak gunstig omdat de certificeringstrajecten flexibeler en toegankelijker zijn, zonder in te leveren op kwaliteit of intensiteit van de beoordeling. Dit maakt het voor kleine bedrijven mogelijk om op een efficiënte manier aan de vereiste certificeringseisen te voldoen.

BRL 6000-25 nader toegelicht

De BRL 6000-25 is een belangrijke beoordelingsrichtlijn die de normen vaststelt waaraan installatiebedrijven en zelfstandigen moeten voldoen wanneer zij werkzaamheden uitvoeren aan gasverbrandingstoestellen die aan gebouwen zijn bevestigd, zoals gasketels en rookafvoersystemen. Installatiebedrijven die onder deze richtlijn vallen, zijn vanaf 1 april 2023 verplicht te voldoen aan de eisen van BRL 6000-25 en de nodige certificering te verkrijgen.

Deze richtlijn is een onderdeel van een langdurige inspanning van de overheid om ervoor te zorgen dat alleen deskundige specialisten betrokken zijn bij de installatie, het onderhoud, de reparatie en de inbedrijfstelling van deze apparaten. Het Bouwbesluit stelt dat deze taken uitsluitend mogen worden uitgevoerd door gecertificeerde professionals.

Voor certificering onder BRL 6000-25 kunnen installatiebedrijven zich richten op verschillende deelgebieden, waaronder het installeren van nieuwe systemen, het repareren en onderhouden van bestaande installaties en het inbedrijfstellen en goedkeuren van apparaten na voltooiing van werkzaamheden.

Hoe kunnen installatiebedrijven zich certificeren voor BRL 6000-25 of K25000?

  • Bezit Vakmanschap CO: Om een CO-bedrijfscertificering te behalen, moet je beschikken over een Vakmanschap CO, de persoonscertificering voor gasinstallateurs. Deze kun je behalen bij opleidingsinstellingen zoals Wasco en ROVC.
  • Opstellen van een kwaliteitshandboek: Start met het opstellen van een zogenoemd kwaliteitshandboek, welke moet beschrijven hoe je bedrijfsprocessen zijn georganiseerd op basis van de richtlijnen van de Gasketelwet.
  • Voorlichting van personeel: Indien je bedrijf meerdere werknemers in dienst heeft, kun je en  een trainingssessie organiseren om hen te informeren over de nieuwe processen en procedures.
  • Gebruik van gekalibreerde meetinstrumenten: alle werkzaamheden aan gasverbrandingstoestellen moeten worden gecontroleerd met gekalibreerde instrumenten volgens een gestandaardiseerde checklist.
  • Toelatingsonderzoek: er moet minimaal één voltooid project per deelgebied worden geïnspecteerd, waarbij zowel een medewerker van het installatiebedrijf als een inspecteur van de certificerende instelling aanwezig is voor de controle van kritische punten. Het BRL 6000-25 certificaat is drie jaar geldig, waarna vernieuwing vereist is.


Voordelen van certificering onder BRL 6000-25 en BRL K25000

Certificering onder BRL 6000-25 en BRL K25000 biedt verschillende voordelen voor installatiebedrijven:

  • Verbeterde kwaliteit en veiligheid: Certificering garandeert dat jouw bedrijf werkt volgens de hoogste normen voor kwaliteit en veiligheid.
  • Wettelijke naleving: Je voldoet aan de Gasketelwet en de eisen van het Bouwbesluit, waardoor je boetes en andere sancties voorkomt.
  • Concurrentievoordeel: Met een certificering heb je een voordeel ten opzichte van bedrijven zonder certificering, omdat het laat zien dat jouw bedrijf betrouwbaar is en voldoet aan strenge normen.
  • Klantvertrouwen: Certificering versterkt het vertrouwen van klanten in jouw bedrijf en de diensten die je aanbiedt.
  • Toegang tot grote projecten: Sommige projecten en aanbestedingen vereisen een BRL-certificering, wat de mogelijkheden voor jouw bedrijf vergroot.

Climatools: Jouw Partner in Certificering

Het verkrijgen van BRL 6000-25 en BRL K25000 certificeringen kan een complex proces zijn, vooral voor bedrijven die nieuw zijn in deze certificeringsroutes. Climatools staat klaar om je bij elke stap van het proces te begeleiden. Wij bieden op maat gemaakte ondersteuning en expertise, van het opstellen van jouw kwaliteitshandboek tot aan het voorbereiden van jouw bedrijf op audits en inspecties.

Onze experts werken nauw samen met jouw bedrijf om ervoor te zorgen dat je volledig voldoet aan de eisen van de Gasketelwet en andere relevante regelgeving. Bovendien zorgen we ervoor dat jouw bedrijf klaar is voor toekomstige uitdagingen en kansen in de installatiebranche.

Conclusie

De Gasketelwet en de bijbehorende certificeringen, BRL 6000-25 en BRL K25000, vormen een belangrijk fundament voor kwaliteit en veiligheid in de gasinstallatiebranche. Installatiebedrijven moeten zich voorbereiden op de uitdagingen van deze nieuwe wetgeving door certificering na te streven en zo te voldoen aan de voorschriften.

Door te kiezen voor certificering, investeer je in de toekomst van jouw bedrijf en versterk je jouw positie op de markt. Neem vandaag nog contact op met Climatools voor advies op maat en persoonlijke begeleiding bij het behalen van jouw CO-certificaat. Samen zorgen we voor een veilige en duurzame toekomst voor jouw installatiebedrijf.

Climatools
Geschreven door:
Climatools

Climatools is een uitgebreide software- en serviceoplossing op maat gemaakt voor professionals in de klimaattechnologie in Nederland, met als doel het installatiebeheer te vereenvoudigen en het naadloos behalen van certificeringen te vergemakkelijken.

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie en advies op maat.

Neem contact op

Climatools Blogs

Tips, tricks, trends en nieuws 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de klimaattechniek.

Pressure Equipment Directive (PED) certificering

Alles Wat je Moet Weten over de Pressure Equipment Directive (PED)

De PED is een Europese richtlijn die eisen stelt aan de veiligheid van drukapparatuur die onder druk staat boven 0,5 bar. Dit omvat een breed scala aan apparatuur zoals boilers, drukvaten, pijpleidingen en veiligheidsaccessoires.

Certificering
Meer lezen
STEK certificering voor bedrijven omzetten in F-gassen certificering

STEK Certificaat Omzetten naar F-gassen: Wat Je Moet Weten

Hoewel het direct omruilen van een STEK-certificaat voor een F-gassencertificaat sinds 2015 niet meer mogelijk is, zijn er nog steeds belangrijke dingen die je moet weten om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de huidige regelgeving.

STEK-certificering
Certificering
BRL 100
Meer lezen
VCA-certificaat voor veiligheid in de installatietechniek

Veiligheidsnormen in de Installatietechniek: Alles Wat je Moet Weten Over de VCA-certificering

Als je als installateur klussen uitvoert, is het belangrijk dat dit veilig gebeurt. Met een VCA-certificering laat je zien dat je als installatiebedrijf kennis hebt van hoogstaande veiligheidsnormen en je werkzaamheden op basis van deze standaarden uitvoert.

Certificering
Meer lezen
No items found.
Klimaattechniek installatieprofessional
JAN
FEB
MAR
APR

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief 

Laat hieronder je gegevens achter en mis nooit meer nieuwtjes uit de klimaattechniek, belangrijke software updates, wetswijzigingen, of unieke Climatools win-acties!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.